• Според народните вярвания в Германия, Валпургиевата нощ винаги е изпълена с магия.
 • Езическите празненства в Сардиния (Feste pagane) символизират борбата между овчарите и злите духове, които смразяват земята през зимата. Всеки, който се приближи твърде много до мердулите (Merdules), получава гневни удари, фотографът не прави изключение.
 • Ауреску и Каламуцо: това са основните съставки на баския селски фестивал. Междувременно Los gigantes y cabezudos (Великани и главанаци) тичат по улиците и удрят всеки, когото видят, със свински пикочни мехури.
 • Точно тук в село Еленд, в планината Харц в Германия, Гьоте е написал главата „Валпургиева нощ“ от „Фауст“.
 • Ирландия е люлката на Хелоуин. Тук в град Дери, Северна Ирландия, това все още е важен празник. Вечерта на Вси Светии, известна още като Хелоуин, е много специална за келтите: на Хелоуин се отваря вратата към „другата страна“.
 • 14 юли, Гуделен, Бретан, Франция. Хората празнуват този ден по свой специален начин. Тук всички коне са кръстени на Свети Елой, който възвестява сезона за събиране на реколтата.
 • Фикре (21 г.) и Джамал (20 г.) се женят в село Рибново, България. Помашката сватба продължава три дни и цялото село участва в нея.
 • Помашка сватба в Рибново. Ромски оркестър свири непрестанно и възторжено на зурна и тъпан.
 • Всяка година гурбетчиите от Елешница се завръщат за парада на Кукерите, въпреки че броят на младите, които се прибират за празниците, намалява. По времето на комунизма Елешница е процъфтяващо индустриално селище. Оттогава е опустяло. Много от жителите на селото работят в Англия. „Не Европа: Изток!“ извиква мъж в ухото ми, когато засвирва ромският оркестър.
 • Николай изтръсква водата, след като е изпрал костюма си в реката, която минава през Елешница. Този ритуал се повтаря всяка година в деня преди началото на празненствата.
 • Съборът на духовите оркестри в село Гуча, Сърбия е започнал. Веселбата продължава цяла седмица. Ромски оркестри свирят на всеки ъгъл и във всяка кръчма. В музиката и танците се усещат много турски влияния. Атмосферата е приятелска, но същевременно много националистична.
 • Zwientje tikken, или лов на прасета, е стара холандска игра, която се провежда всяка година. Произходът на тази игра остава неизвестен.
Фрисо Спулстра

Докато работих по книгата „Дяволи и ангели“ обиколих целия европейски континент в търсене на ритуални празненства. В крайна сметка прекарах повече от десет години в издирване на тези странни и разнообразни ритуали и посетих 15 различни европейски страни. Но тази фотографии показват нещо повече от самите ритуали. Те разкриват една Европа, която се простира много по-далеч от политиката на Брюксел, Страсбург или боксуващият Европейски съюз. Проектът обединява истории и вярвания, които подчертават самобитната неповторимост на общностите, които изграждат Европа, както и изненадващите прилики между различните страни на континента. Фокусът на проекта е нематериалното културно наследство на Европа, в което местната традиция остава видима.

Фрисо Спулстра е документален фотограф, роден в Амстердам през 1968 г. След като завършва академията „Герит Ритвелд“ в Амстердам, работи като фотограф на свободна практика за холандски ежедневници и списания. Правил е самостоятелни изложби в  Холандия и в чужбина, а работата му е  публикувана в различни периодични издания като: National Geographic, GEO-Magazine и The Guardian.