• Царски орел наднича от своята клетка. След като е намерен прострелян от бракониери, орелът попада в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Лявото му крило е ампутирано, което го обрича на доживотно отглеждане в клетка.
  • Служител на Българското дружеството за защита на птиците дава сведения за отстрелян царски орел в полицейския участък в Ямбол. Въпреки предвидените от закона строги мерки, до момента у нас няма случай на осъдени за подобно престъпление.
  • Конфискувани от хижи и заведения препарирани птици (мишелови, царски орли, ястреби, соколи, бухали и сови). Отстрелването и препарирането на хищни птици у нас отдавна са се превърнали в традиция и продължават да се практикуват, въпреки че законът ги забранява.
  • Белите точки по рентгеновата снимка на този мишелов свидетелстват, че той е бил прострелян от бракониери. В Спасителния център за диви животни в Стара Загора, освен спасителни операции, се правят и аутопсии на птици, за да се установи причината за смъртта. За грабливите птици това най-често са сачми, токов удар (от далекопровод) и отравяне.
  • Белоглавите лешояди, които играят ролята на естествени санитари в природата, са почти напълно унищожени у нас през 60-те и 70-те години. Днес се правят опити за връщането на вида в нашите планини, като за целта се внасят птици от Испания. След няколкомесечен престой във волиерата птиците се пускат на свобода. Този процес се повтаря, докато поне няколко двойки не загнездят в района и започнат да дават поколение.
  • Този ранèн от бракониери царски орел е излекуван в Спасителния център „Зелени Балкани“ и очаква освобождаването си. В подобни картонени кутии с прорези за дишане понякога се пренасят упоени редки птици, за да бъдат изнесени нелегално през граница.
  • Експертите по опазването на застрашени видове използват различни методи за мониторинг на популациите. В този случай на белоглав лешояд се поставя номериран пръстен, който помага за проследяването на миграциите на птицата.
  • Екип на „Зелени Балкани“ освобождава излекуван царски орел. За да привлекат внимание към своята кауза, природозащитниците канят местни хора, ученици и представители на медиите да присъстват на пускането на птиците.
Иво Данчев

През 60-те години в България се провежда масова кампания за унищожаване на грабливи птици. През този период е заличена популацията на брадатия лешояд, а много други видове са доведени до ръба на изчезването. Две десетилетия по-късно ловният сокол спира да се размножава под натиска на бракониерите. Днес, макар и защитени от Закона за биологичното разнообразие, грабливите птици не се радват на спокоен живот. От широко разпространени видове до началото на XX век, днес царските орли и египетските лешояди са в списъка с критично застрашени от изчезване видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). През последните 30 години природозащитниците работят упорито за спасяването на бедстващите орли, лешояди и сови, но това не е лека задача. Дейността на човека навлиза във все по-дълбок конфликт с природата. Унищожаването на естествените местообитания, бракониерството, електропроводите, вятърните генератори, химическите препарати, използвани в селското стопанство, и незаконния трафик на птици са само част заплахата за грабливите птици у нас.

Иво Данчев е роден в София през 1979 г. От 2009 г. работи като фотограф на свободна практика, а от 2012 г. и като арт директор в българското издание на сп. National Geographic. През юли 2014 г. неговият репортаж “Смъртта на юнашките птици“ е избран за най-добър локален материал от редакцията във Вашингтон. Иво получава голямата награда от конкурса “Lumix Awards”, България през 2008 г. и специалната награда за фотоесе от конкурса “БГ Прес Фото 2011”. През 2012 г. става носител на наградата „Черноризец Храбър“.